La Floreşti se desfăşoară Cursurile de dezvoltare profesională continuă la disciplina Religie

Acum un an, Direcţia metodică a Mitropoliei Moldovei a iniţiat cursuri de formare continuă pentru cei care predau sau intenţionează să implementeze disciplina opţională Religie în instituţiile preuniversitare din republică.

Până în prezent cursurile au urmat peste 80 de pedagogi şi slujitori, fiind organizate în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE).

La etapa actuală, circa 20 de profesori de Religie din r. Floreşti au solicitat astfel de cursuri, desfăşurându-se la Liceul Teoretic „Miron Costin” din centrul raional.

„Cei care s-au înscris la cursuri sunt slujitori şi pedagogi, care realizează cu multă dăruire aceste ore opţionale. Au venit pentru că aşa sunt rigorile, dar şi din dorinţă de a aprofunda cunoştinţele şi a obţine grad didactic.

Aici urmează câteva module: didactica religiei, psiho-pedagogia, tehnologii informaţionale şi comunicaţie, precum şi subiecte din specialitate”, ne-a relatat dna Rodica Solovei, conferenţiar universitar, Coordonator arie curriculară Educaţie socio-umanistică, IŞE.

„Disciplina şcolară Religie se bucură de un interes sporit din partea parohiilor din cuprinsul Mitropoliei noastre. Unii preoţi şi pedagogi au venit la Chişinău, în cadrul IŞE, alţi s-au mobilizat în teritoriu, după cum a fost la Cahul şi în prezent la Floreşti. Şi alte protopopiate solicită astfel de instruiri, care sunt strict necesare pregătirii cadrelor didactice la această disciplină”, a menţionat dna Angela Levinţa, şefa Direcţiei metodice a Mitropoliei Moldovei.

„Din anul 2010, de când este decizia guvernamentală privind desfăşurarea orei opţionale Religie, numeroşi pedagogi şi slujitori urmează instruiri şi se specializează la această disciplină. Unii merg pe filiera Cursurilor de dezvoltare profesională, alţii urmează şi programe de masterat propuse în cadrul Universităţii de Stat din Moldova.

Cei cu care ne întâlnim fie la cursuri, fie la studii post-universitare, sunt persoane bine instruite, dar şi înduhovnicite, conştientizând responsabilitatea în vederea predării unei discipline ce contribuie la formarea lăuntrică a învăţăceilor.

E o deosebită plăcere să lucrezi cu acest contingent de oameni, care se jertfesc pe acest tărâm. Aici se cunosc între ei, împărtăşesc din experienţă şi am putea spune că învăţăm unii de la alţii, căci suntem la un început de drum”, ne-a mărturisit preotul Octavian Moşin, conferenţiar universitar, profesor în cadrul acestor cursuri.

Este de menţionat faptul că doritorii de a urma în perspectivă astfel de cursuri se pot adresa la Direcţia metodică a eparhiei: str. Bucureşti, 119, Chişinău, sau să telefoneze la nr. de telefon: 0696 08 115 dna A. Levinţa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters