Parastasul de 40 de zile pentru Valeriu Canţer: Întunericul din aceste geamuri ne apasă

Este incredibil și la 40 de zile de la dispariția fulgerătoare a lui Valeriu Canțer că el nu mai este printre noi. Poate va apărea la serviciu, la Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare, unde a activat exact două mandate în funcție de președinte timp de 8 ani (2009-2017). A murit pe 2 aprilie – ziua în care se încheia cel de-al doilea termen, la doar 62 de ani, ca un ostaș aflat la datorie și care și-a îndeplinit cu onoare obligațiunile asumate. Este așteptat și la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu” al AȘM, unde muncea până noaptea târziu, iar sâmbăta ținea acolo lecții în fața studenților, masteranzilor, doctoranzilor, ca să cunoască și cercetarea de laborator, nu doar fizica teoretică, cum ne poate schimba ea viața în bine, implementând în practica cotidiană rezultatele științifice. A fost un om total dedicat științei și managementului din domeniu, trăia prin cercetare, ardea prin cercetare, iubea oamenii de știință, cadrele didactice, credea în misiunea lor de a transforma lumea într-o civilizație modernă.

Putea să-ți vorbească ore întregi despre știință, laureații Premiului Nobel, pentru ce anume li s-au conferit lor cele mai înalte distincții ale lumii și care este contribuția cercetătorilor moldoveni la clădirea și consolidarea unor rezultate de talia Nobel – un fenomen sau efect descoperit, un produs final, lucru știut, se bazează pe cercetările mai multor generații de savanți ai lumii. Știinţa este un rod al muncii colective, însuşi cercetătorul reprezintă un product al celor care au gândit până la el. În acest sens, Isaac Newton i-a scris în 1676 lui Robert Hooke, savant englez cu renume, care a excelat în astronomie și fizică: dacă am văzut mai departe, este pentru ca am stat pe umerii giganților.

…Parastasul de 40 de zile, conform tradiției ortodoxe, este cel mai important soroc pentru pomenirea sufletului celui plecat. A ținut această slujbă de pomenire la mormântul academicianului Valeriu Canțer preotul Octavian Moșin, cu doctorat în teologia ortodoxă, conferențiar universitar, un bun prieten al răposatului. S-au adunat aici cei care l-au iubit, l-au apreciat și l-au susținut în viață: membrii îndureratei familii – soția Svetlana Canțer, copiii Sorin și Selina, numiți cu nume de aștri, dulcea nepoțică care-l căuta prin lumea adunată pe cel dispărut. În trista ambianță de la Cimitirul Central de pe strada Armenească, i-au arătat dragostea și respectul colegii de serviciu, cercetătorii, discipolii, prietenii.

Între timp, în preajma mormântului lui Valeriu Canțer a mai crescut o moviliță acoperită de noi coroane – aici și-a găsit locul de veci profesorul universitar Petru Gașin, doctor habilitat în științe fizico-matematice, președintele Comisiei de experți în fizică a CNAA. A plecat și dânsul devreme, mai putea trăi în această lume. Și dacă a venit vorba de coincidențe uimitoare, mai menționăm un detaliu care ne-a emoționat profund: în imediata apropiere a fost înmormântat și academicianul chimist Pavel Vlad – recunoscut la nivel internațional, un bun coleg și părtaș de idei al academicianului Valeriu Canțer: a trecut în lumea umbrelor cu o săptămână înaintea celui de al doilea. Valeriu Canțer a reușit să-i scrie un cuvânt de adio savantului chimist și să-l publice în ziar cu două zile înainte de a se stinge el însuși. Acest colț de cimitir (nu partea centrală!) ar putea deveni cu timpul locul pentru odihna de veci și al altor personalități marcante din știință și educație, dat fiind că măsura de apreciere a lor în societate, inclusiv de administrația Cimitirului Central, nu corespunde întru totul valorilor lor autentice.

Participanții la parastasul de 40 de zile au fost invitați la inaugurarea Biroului memorial „Academicianul Valeriu Canțer” în cadrul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu” al AȘM. Directorul institutului, membrul corespondent Anatol Sidorenco, a caracterizat personalitatea complexă a celui dispărut, menționând că Valeriu Canțer a fost dedicat cu trup și suflet științei, dimensiunile acestei pierderi pentru cercetare și societate vor fi sesizate puțin mai târziu. „Ieșind seara din institut, a mărturisit vorbitorul, îmi întorc privirea spre geamurile biroului său, care mai înainte, inclusiv în ultima seară de 1 aprilie, erau luminate până la orele 21.00-22.00. În prezent, întunericul din aceste geamuri ne apasă și așa sufletele răvășite de durere”.

Academicianul Alexei Simașchevici, prezent la această întâlnire, a continuat a depăna amintirile despre regretatul fizician:

– Valeriu Canțer a fost un fenomen în știința noastră: fiind un fizician teoretician cu literă mare, a îmbinat perfect teoria cu fizica experimentală, pe care o înțelegea în profunzime. Ca reprezentant al celui de al doilea domeniu, eu sincer îl admiram. Am încercat mai târziu și eu să-mi găsesc un discipol pe care l-aș îndruma și pregăti pentru activitate în aceste domenii adiacente, l-am trimis și peste hotarele republicii, dar n-am reușit până la urmă – tânărul coleg a evadat în alt laborator, unde era mai simplu de lucrat.

Un alt coleg de breaslă, dar și de generație, academicianul Leonid Culiuc, consideră că în ultimii ani lui Valeriu Canțer i-au fost aplicate lovituri puternice pe care nu le-a meritat – a fost un om onest și cumsecade în toate acțiunile sale. Spre regret, deja de mulți ani interesele personale și de grup prevalează valorile în societatea noastră – ele n-au ocolit nici domeniul de cercetare.

Pe o notă mai optimistă și-a încheiat discursul fizicianul Ion Holban, doctor conferențiar, evidențiindu-l pe regretatul academician ca pe un savant enciclopedist, alături de care i-a fost interesant să muncească o viață atât în institut, cât și la CNAA. Mai mult, dânsul a selectat de-a lungul anilor cuvinte și expresii înaripate ale lui Valeriu Canțer, unele dintre care au fost date citirii. Domnia sa a promis că va edita și o lucrare pe acest subiect.

Preotul Octavian Moșin a sfințit Biroul memorial „Academicianul Valeriu Canțer” , apoi a binecuvântat masa de pomenire. La 40 de zile, sufletul savantului Valeriu Canțer a zburat spre îngeri, de unde ne va urmări cu un viu interes ce se întâmplă în această lume interesantă, dar și plină de păcate; sinceră, frumoasă, dar și vicleană; unde a creat, a iubit și s-a împotrivit unor nedreptăți. I-au ajuns forțe să-și realizeze destinul doar 62 de ani.

Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în cercul celor aleşi, precum a fost deosebit şi în viaţă.

Tatiana ROTARU, cnaa.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters