Pr. Octavian Moșin: “Dragostea este jertfă, nu plăcere!”

Preotul Octavian Moșin este unul dintre cei mai vădiți reprezentanți ai Bisericii Creștin Ortodoxe din Republica Moldova, primul conferențiar universitar în domeniul Teologiei, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universității de Stat din Moldova. În contextul în care tinerii vor să afle mai multe despre credință, biserică și post, am decis să realizez un interviu cu părintele tinerilor, Octavian Moșin. 

M9: Când ați simțit prima conexiune cu Dumnezeu?

Pr. Octavian MoșinAm trăit fără Dumnezeu până la majorat. Credeam că totul e în regulă şi îmi făceam, dar şi părinţii îşi făceau planuri de a mă forma în calitate de medic. S-a întâmplat, însă, ceva. Acest ceva a fost chemarea Domnului. Totul a decurs atât de brusc şi inexplicabil, încât în urma unui vis am simţit că viaţa necesită o schimbare, am simţit nevoia rugăciunii. A fost o luptă între omul vechi şi cel care era în căutarea Domnului. Oricum, a învins pornirea sufletească şi în câteva luni eram pe băncile şcolii teologice. Doi ani am fost încercat de atâtea ispite ale tinereţii, ca după asta să decid abandonarea studiilor.

M9: Majoritatea oamenilor văd slujirea pentru Dumnezeu ca o menire. Religia poate fi îmbrățișată de oricine?

Pr. Octavian Moșin: Da. Nu sunt categorii aparte de oameni chemați spre viața religioasă. Religia este pentru toți. Religia este legătura liberă și conștientă a omului cu Dumnezeu. Fiecare este chemat spre această comunicare. Scopul final al vieții spirituale constă în desăvârșirea oamenilor.

M9: Ne aflăm în perioada Postului Mare. Puteți explica noțiunea de post și esența acestuia?

Pr. Octavian MoșinPostul este abţinere. Prin post, ni se oferă toate „instrumentele” necesare vindecării trupului şi a sufletului, dezrădăcinării relelor şi cultivării binelui. Adevăratul post este cel ţinut benevol, conştient şi care îmbunătăţeşte viaţa trupească şi sufletească. Biserica ne pregăteşte de cele patru posturi de durată din anul bisericesc, în special de cel Mare, în care am intrat, prin mesajul slujbelor, dar şi prin diverse dezlegări.

M9: Ce semnifică de fapt Postul Paștelui?

Pr. Octavian MoșinPostul Mare e premergător Învierii Domnului. Or, praznicul praznicelor e Sfintele Paşti, iar pregătirea către momentul central al anului eclezial este însoţită de post şi rugăciune cu osârdie. Însuşi Mântuitorul şi de rând cu el atâţia sfinţi ai Bisericii, ne sunt exemple vii de postire, rugăciune şi nevoinţă, prin care creştem virtutea. Postul cel Mare e o adevărată primăvară a sufletului, prin care încercăm să omorâm omul cel vechi, plin de păcate şi patimi, şi să reînviem unul îmbunătăţit întru Domnul.

M9: Moldovenii știu să ducă un post corect?

Pr. Octavian MoșinSigur că. Lumea de pe acest petic de pământ de veacuri a petrecut în post şi rugăciune, prin care de multe ori a rezistat provocărilor, a învins duşmanii şi s-au realizat lucruri măreţe. Chiar dacă societatea contemporană este destul de pestriţă în privinţa conceptului şi trăirii religioase şi nici 20 la sută se declară ortodocşi practicanţi, observăm o dinamică pozitivă în ultimii ani. Lumea posteşte tot mai calitativ, înţelegând ce este postul.

M9: O bună parte a populației, în timpul postului, se limitează doar la aspectul alimentar al acestuia. Cât de importantă este partea moral-spirituală a postului?

Pr. Octavian MoșinAbţinerea doar cu mâncarea nu este considerată post în înţeles creştin. Cei care se lasă de anumite mâncăruri animale, ar trebuie să renunţe şi la pornirile pătimaşe, de asemenea animalice. Omul trebuie să deschide mintea şi inima spre rugăciune, spre pocăinţă.

M9: Unii părinți pledează pentru ideea ca copii să-și aleagă singuri dogma religioasă după un anumit prag al maturității. De ce în prezent devine la ,,modă” faptul de a nu-ți boteza copiii?

Pr. Octavian MoșinBotezul este a doua naștere. Dacă naști un copil și îl crești pur biologic, în aspect sufletesc acesta nu primește nimic. Fiind botezat, copilul primește șansa de a fi hrănit duhovnicesc în fiecare zi.

M9: Oamenii obișnuiesc să delimiteze biserica de credință. Totuși, unde îl găsim pe Dumnezeu?

Pr. Octavian Moșin: Biserica este o instituție divină umană. Noi suntem biserica. Biserica este locul dumnezeiesc unde se adună sufletele oamenilor. La biserică nu se duce de dragul preotului, ci de dragul întâlnirii tale cu Dumnezeu. În biserică se oferă plinătatea tainelor dumnezeiești, taine care nu pot fi obținute acasă.

 

M9: Cunoaștem că sunteți un cleric apropiat tinerilor. Ce îi interesează pe tineri cel mai mult atunci când discută cu d-voastră?

Pr. Octavian MoșinDragostea! Însă aceasta astăzi este greşit înţeleasă. Dragostea este jertfă, nu plăcere! Pe tineri încercăm să-i învăţăm dragostea adevărată!

M9: Ce înseamnă a fi tânăr creștin adevărat?

Pr. Octavian MoșinA fi tânăr creştin înseamnă a râvni o viaţă întru Hristos, care a suferit din marea dragoste faţă de creatura Sa. Hristos a fost răstignit, omorât, dar a înviat, şi ne-a dat tuturor şansa vieţii veşnice alături de El.

M9:  Mulțumesc pentru interviu!

AUTOR: Anatol FORNEA, student FJȘC, USM

sursa http://moldova9.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters