Răsar pedagogi care seamănă cuvântul lui Dumnezeu în școală

Timp de trei săptămâni 25 de profesori de Religie din raionul Căușeni urmează cursurile de formare continuă la această disciplină opțională.

Unii predau religia de un an-doi, alții de circa două decenii. Oricum, e deosebit de plăcut să descoperi cum răsar cadre didactice bine pregătite, dornice de a semăna cuvântul lui Dumnezeu în instituțiile preuniversitare.

Este un deziderat deloc ușor. În aceste timpuri, când mulți profesori părăsesc școala și pleacă peste hotare sau în alte domenii mai bine remunerate, iar tinerii absolvenți preferă să fie șomeri decât să se dedice pedagogiei, când, din lipsa copiilor, se închid tot mai multe instituții de învățământ, există o categorie de oameni plini de zel, care intră dârz în clasele de elevi.

Aceștia sunt, în special, preoți, preotese, teologi, dar și unii pedagogi cu râvnă întru a le transmite învățăceilor cele sfinte și dumnezeiești.

Cunosc slujitori care sunt atât de entuziasmați de comunicarea cu elevii, încât urmează recalificareaîn alte domenii (cum ar fi istoria, educația civică ș.a.) pentru a intra în școală cu o disciplină de bază, ca apoi să poată preda și opționalele la religie.

Alții depun efort să urmeze masterate, în special la Universitatea de Stat din Moldova, unde în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, precum și la Litere, sunt programe cu caracter creștin. Doar anul acesta 33 de persoane au absolvit programe care îi ajută să se regăsească în perspectivă în licee și colegii, dar și în alte instituții sociale, unde implementează cu succes proiecte educaționale cu caracter creștin-ortodox.

Este important că Religia a reintrat în școală. Chiar dacă e cu statut de disciplină opțională, culegem deja roadele. Avem copii mai cumpătați, cu frică de Dumnezeu, care au fost ghidați spre Biserică și trăiesc conform Evangheliei.

Dacă acum zece ani doar câțiva studenți, tineri de prin satele republicii, intrau în capela USM, unde ne ducem ascultarea, astăzi sute de studenți vin și se implică în diverse activități ale asociației creștine studențești. Și asta, în mare parte, se datorează celor care le-au predat religia și le-au întreținut flacăra credinței.

Sunt tineri bine școliți în ale credinței, sunt maturi în gândire teologică și în abordarea unor probleme complexe ale vieții. Înțelepciunea dobândită grație seminței ortodoxe plantată în sufletul lor le permite să  analizeze diverse fenomene din societate și să vină cu soluții mature.

Vrem să le mulțumim celor care depun eforturi enorme în acest sens. În primul rând, Cabinetului metodic mitropolitan, în persoana dnei Angela Levința, care coordonează activitatea tuturor profesorilor de Religie; Institutului de Științe ale Educației, în special doamnei Rodica Solovei, care contribuie la instruirea pedagogilor; Universității de Stat din Moldova, care a dat naștere a peste 500 de cadre didactice și specialiști în diverse domenii prin prisma învățăturii și moralei creștine.

Ce este credința? Este o experiență sigură, căci Dumnezeu nu este doar o fiinţă, ci El este Fiinţa. Dumnezeu este existenţa mai sigură ca unitatea în matematică! Noi nu trebuie să visăm sau să vorbim în aer, noi trebuie să gândim şi să uzăm de raţiunea noastră! Să zburăm, dar în acelaşi timp, să avem şi picioarele pe pământ! Căci dacă noi zburăm fără a ne păzi picioarele pe pământ, vântul ne va purta, pe noi şi raţiunile noastre!” (Părintele Ioil Ianakopoulos).

Să educăm o generație în duhul credinței, dragostei și adevărului ortodox. Doar astfel ne vom salva!

Preot Octavian MOȘIN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters