Serviciu divin pentru comemorarea eroilor căzuți în războiul din Transnistria, la Academia ”Ștefan cel Mare ”

În Republica Moldova, ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuți în războiul din primăvara – vara anului 1992, pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a statului. Însă primii angajaţi ai poliţiei căzuţi cu moarte de Erou au fost aduşi pe altarul edificării tânărului stat, la 14 decembrie 1991.

În acea zi, în componenţa grupului de angajaţi ai Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială au fost incluşi subofiţerii operativi: plutonierul de poliţie Arnaut Mihai (21 ani), sergentul major de poliţie Iablocihin Ghenadie (26 ani), poliţistul Caşu Gheorghe (21 ani) – student în anul I la Academia Naţională de Poliţie „Ştefan cel Mare”, şi comandantul de pluton, sergentul de poliţie Mereniuc Valentin (24 ani).

Grupul venea în ajutor colegilor de la secţia raională de poliţie Dubăsari aflaţi în asediu, dar a nimerit într-o ambuscadă organizată la intrare în oraş. Poliţiştii au ripostat focului de mitraliere deschis de inamic. În timpul luptei Ghenadie Iablocichin s-a avântat să-l scoată de pe linia de foc pe camaradul său, Gheorghe Caşu, rănit mortal, însă, a fost răpus şi el de gloanţe. Atacul prin surprindere nu s-a încununat cu succes, poliţiştii reuşind să-l respingă, iar inamicul fiind luat în prizonierat. În urma acestei încăierări, pe câmpul de luptă au rămas corpurile neînsufleţite ale subofiţerilor Arnaut Mihai, Iablocihin Ghenadie, Caşu Gheorghe şi Mereniuc Valentin. Toţi patru au fost decoraţi cu distincţia militară supremă a Republicii Moldova – „Ordinul Ştefan cel Mare”, post-mortem. (Informaţia este preluată din dosarele personale ale persoanelor vizate)

Astăzi, numele Eroilor Gheorghe Caşu şi Ghenadie Iablocichin le poartă două străzi din capitală.

Cu ocazia comemorării a 30 de ani de la trecerea în veșnicie a primelor jertfe ale războiului din Transnistria, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI a organizat un serviciu divin, oficiat de către capelanul Academiei, protoiereul Octavian Moșin. În acest context a fost dat citirii întregul acatist al Eroilor căzuţi în război, dar şi al combatanţilor instituţiei care au trecut la cele veşnice, iar pe mormintele celor patru fii ai neamului, în această zi, s-au depus flori.

Sursa: academy.police.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters