Viaţa după Taina Cununiei

– Părinte, după Taina Cununiei tinerii soţi sunt chemaţi la rugăciuni de dezlegare, la o distanţă de 8 zile. Ce presupun aceste rugăciuni şi care este orginea lor?

Rânduiala bisericească prevede ca, la opt zile de la oficierea Tainei Cununiei, tinerii cărora le-a fost oficiată căsătoria, să vină la așa zisa rugăciune de „dezlegare a cununiilor“. Anterior, pe capetele mirilor se puneau coronițe de flori, ce erau purtate până în a opta zi, când avea loc desfacerea şi depunerea cununiilor. Astăzi s-a pierdut această practică, încât tinerilor li se așează cununii ce sunt scoase imediat după oficierea tainei. Însă cele două rugăciuni cuvenite în a opta zi sunt săvârșite în continuare peste o săptămână, deși unii practică citirea acestora imdeiat după cununie.

În cea de-a opta zi tinerii vin la Biserică și aprind lumânările de la nuntă, iar preotul le citește molitva de binecuvântare de a intra din nou în Biserică pentru a primi celelalte Sfinte Taine. Slujitorii cer următoarele: „Trimite-le lor pe îngerul Tău cel păzitor, ca să-i păzească de orice rătăcire până la sfârşit. Învredniceşte-i a intra în Sfânta Biserica Ta şi a se împărtăşi cu Sfintele Tale Taine, ca totdeauna să slăvească Preasfânt numele Tău“.

Apoi această venire este privită și ca o mulțumire adusă Domnului pentru binefacerile Sale, pentru că i-a ajutat să fie săvârșită cu bine această măreață Taină.

Mai sunt și din cei care recomandă timp de o săptămână tinerii să trăiască în curăție, înțelegându-se Cununia nu ca o poartă deschisă spre plăceri, ci spre înfrânare comună.

 – Ce alte ritualuri religioase mai sunt după cununie?

Biserica nu are alte rânduieli după Cununie, însă recomandă să fie cinstită ziua căsătoriei și hramul familiei, să petreacă în pace și dragoste, să nu oprească zămislirea și nașterea de copii și să fie de folos celor din jur.

Chiar dacă nu mai sunt alte slujbe legate de căsătorie, noua familie întemeiată prin Taina Nunții urmează să se încadreze în viața liturgică, participând la taine și alte slujbe pe care le săvârșeșete Biserica.

– Fiind soţ şi soţie, cei doi totuşi trebuie să păzească zilele de post şi de sărbători. De ce?

Sigur că da. Înfrânarea, după cum spuneam, este componentă primordială a fiecărui cuplu. Înfrânarea pornește cu mâncarea, cu plăcerile, cu vorbele, cu gândurile, cu toată ființa noastră. Viața unui creștin ar fi ideală să fie în duhul unui post continuu, încât membrii familiei ar fugi de păcat și ar persevera în virtute.

Zile de post sunt rânduite în fiece săptămână, miercurea și vinerea, precum și în celelate 4 posturi de durată. Însă nici în afara postului nu ar trebui să uităm de cumpătare.

– Mulţi tineri cred că sfântul care este reprezentat pe icoana de la cununie automat devine protectorul casei. Pot însă tinerii să aleagă un alt sfânt pentru hramul casei?

Ca regulă tinerii își aleg un protector ceresc al familiei. Se întâmplă ca sfântul protector să nu fie atât de cunoscut și respectiv să nu aibă icoană aparte. În acest caz recomandăm să aibă o icoană cu chipul Mântuitorului și respectiv al Maicii Domnului, iar drept ocrotitor să fie cine aleg tinerii. Unora le recomandăm să-și picteze icoana hramului și să fie pusă la un loc potrivit pentru venerare și rugăciune. Pe parcurs în multe familii se adaugă sfinții pentru care membrii manifestă o deosebită evlavie, devenind cinstiți asemenea hramului în sânul familiei.

– Care sunt obligaţiile unui bărbat creştin însurat, respectiv, ale unei femei?

Taina Nunții fiind mare, respectiv mari și multe sunt responsabilitățile soților. În primul rând, urmează să se iubească, iar prima componentă a acesteia e îndelunga răbdare. Căsătoria presupune un drum comun ce duce spre desăvârșire, deci mântuire. Astfel, tinerii trebuie să apuce pe acest drum binecuvântat. Evident, povara sau jertfa familiei, izvorâtă din dragoste, este nașterea și creșterea copiilor, educarea lor întru frica de Dumnezeu. Atât soțul, cât și femeia, ulterior copiii sunt îndemnați să se roage unul pentru altul, să se ajute reciproc și să formeze o unitate. Duhul familiei este cel al dragostei.

Să aveți parte de cele mai frumoase clipe alături de jumătatea voastră, iar armonia și respectul să fie litere de lege în familie!

răspunsuri oferite de pr. Octavian Moşin
Revista “Mireasa şi Mirele”, nr. 5(41), septembrie-octombrie, 2014


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters