APARIȚIE EDITORIALĂ. Volumul omagial „Protoiereu Mihail Saracuța”
MÂNDÂCANU, Angela. Protoiereu Mihail Saracuța / Angela Mândâcanu; red.: Pr. Octavian Moșin. Chișinău : [s. n], 2019. 140 p. ISBN 978-9975-3383-4-9.
Protoiereul mitrofor Mihail Saracuţa a sărbătorit o frumoasă aniversare – patru decenii de slujire preoțească în calitate de paroh al Catedralei „Sf. Nicolae” din mun. Bălți. Părintele Mihail este arhicunoscut în rândul credincioşilor şi slujitorilor Bisericii din nordul republicii. Este un preot evlavios, cu râvnă şi dragoste pentru Biserica lui Hristos, manifestându-se ca un blând și iubitor slujitor, desfășurând o activitate deosebit de rodnică în calitate de blagocin timp de peste 35 de ani, apoi în calitate de preşedinte al Comisiei disciplinare a Eparhiei de Bălţi şi Făleşti și membru al Comisiei de canonizare din cuprisul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Astfel, cu binecuvântarea PS Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, a apărut un volum omagial consacrat Părintelui Mihail Saracuţa, care, trecând de şapte decenii ale vieţii pământești, continuă să rămână a fi un preot gospodar, ctitor şi restaurator de lăcaşuri sfinte.
Scriitoarea Angela Mândâcanu, cea care îl cunoaşte de mai mulţi ani atât pe părintele, cât şi pe familia acestuia, i-a închinat minunatul volum omagial. Prin această carte biografică, autoarea ne îndeamnă să cunoaştem mai bine nu doar personalitatea protoiereului Mihail, ci întreaga dinastie Saracuţa, care numără mai mulţi slujitori şi oameni cu frică de Dumnezeu.
De-a lungul timpului, Părintele Mihail a ştiut să slujească cu multă pasiune şi responsabilitate, acordând o atenţie deosebită activităţilor duhovniceşti şi educaţionale, adresate tinerilor şi copiilor din parohie, în mod special prin programele catehetice, precum şi printr-o activitate filantropică intensă, ajutând persoanele vulnerabile din punct de vedere social.
Părinte Mihail fiind un model de slujire, înţelegere şi întrajutorare, în predicile sale bine pregătite, ca şi în cuvântările ocazionale, pune în valoare importanţa unităţii familiei creştine şi a creşterii copiilor în armonia vieţii bisericeşti, împărtăşirea tuturor membrilor familiei cu Sfintele Taine şi rolul rugăciunii în comun a acestora.
Vă invităm la această lectură de suflet şi pentru suflet, prin care veţi cunoaşte nu doar proflul unei personalitate, ci şi gândurile, trăirile şi din învăţăturile unui vrednic slujitor.
Pr. Octavian Moșin, redactor-șef, PP ”Altarul Credinței”
Lasă un răspuns