Botezul copilului: Ce trebuie să știe părinții, dar și nașii

„Câți în Hristos v-ați Botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat”

De curând ai devenit părinte, iar acum te pregătești pentru prima și cea mai importantă ceremonie a copilului – botezul.

Care este semnificația, cât de importantă este și care sunt efectele acestei slujbe pentru viața copilului, vom încerca să clarificăm împreună cu preotul Octavian Moşin, de la biserica „Întâmpinarea Domnului” .

Părinte, potrivit tradiției creștine, ce este totuși Botezul?

Prin Botez înțelegem prima Taină, prin care omul renaște pentru o viață duhovnicească, devenind membru sau mădular al Bisericii lui Hristos. Prin botez omul dobândește deplina libertate în fața păcatului, căci se șterge pata protopărinţilor Adam și Eva, cu care se naște fiecare. Apoi cel botezat îi urmează lui Hristos prin har și darurile primite.

Atunci când am pus această întrebare părintelui profesor Constantin Voicu de la Facultatea din Sibiu, România, am reținut câteva fraze fundamentale: „Botezul este începutul unui drum de unire cu Hristos, prin intermediul căruia omul dobândește libertatea față de păcat, devenind imitator al lui Hristos prin har. Îngropându-se împreună cu Hristos prin Botez, omul moare cu trupul păcatului, omoară în trupul său moartea ca sursă a păcatului, devenind liber față de acesta… Duhul Sfânt se unește cu omul în apa Botezului, restaurând chipul lui Dumnezeu din om, căci chipul celui botezat este „imprimat” de chipul lui Hristos. Botezul este înnoire şi luminare, dar şi un început de drum împreună cu Hristos în Biserică”.

Părinții, sunt ei conștienți de realitățile pe care le propagă biserica?

Prea puțini dintre părinți sunt îmbisericiţi și pătrund în simbolismul acestei Taine. Majoritate sunt îndemnați de către părinții lor sau că este o tradiție. Se zvonește între femei că după botez doarme copilașul mai bine, nu se deoache etc. Unii știu că prin Botez fiecare om dobândește un înger păzitor și în urma tainei au dreptul să vină la împărtășanie și pot pomeni copilașul la sfintele rugăciuni ale Bisericii.

De aici şi paradigma ce o introducem, prin lecții explicative părinților și nașilor de botez, este că aceștia trebuie să fie conștienți și responsabili de cele sfinte.

Cine trebuie să fie nașii de botez?

Nașul adevărat este cel care ține pruncul în brațe, cel mult încă unul, care ar fi perfect să fie persoane înduhovnicite, cu viață exemplară, încât ar avea un mesaj și le-ar fi drept un model de trăire finilor săi. Cel puțin aceștia să știe lucruri elementare în ale credinței, să nu fie vicioși. De asemenea, ei trebuie să-și asume responsabilitatea față de creșterea și educația celui botezat. Ei sunt garanții unei creșteri corecte. Totodată, prin Botez se stabilește o rudenie spirituală între nași și fini.

Uneori părinții obișnuiesc să aleagă câte 20 și mai mulți nani pentru copil, ce credeți despre acest lucru?

Cumetrismul e o practică locală, pe care nu o încurajăm, adesea e realizată din interes şi se face în fală.

Când și cum programăm botezul copilului?

Și la acest capitol sunt lacune. Unii tărăgănează botezul până la câteva luni, chiar ani, invocând o mie și una de motive: să mai crească, să se încălzească, să-l vaccinăm, să se adune toate rudele de peste hotare etc. Copilul, însă, poate fi botezat după o săptămână de la naștere și în a patruzecea zi se îmbisericește.

Sunt și cazuri excepționale, când copilul e bolnav sau chiar în pericol de moarte, atunci botezul trebuie săvârșit imediat, chiar orice creștin ortodox poate oficia botezul prescurtat, în lipsa preotului.

Ce trebuie să aducă părinții cu ei când vin la biserică pentru oficierea Tainei Botezului?

Atunci când sunt întrebat de ce e nevoie la Botez, le spun undeva în glumă, dar și în serios, că e nevoie, în primul rând, de prezența copilului. În forfota pregătirilor, unora le scapă esențialul – să vină cu inima împăcată și deschisă, cu dragoste și cu smerenie, pentru a se învrednici de taina divină. Unii se axează pe colaci, prosoape, hăinuțe și multe altele, care oricum sunt secundare.

E necesar să fie nașul, ce ține pruncul, să fie pregătită o cruciuliță, o iconiță și evident o plapumă pentru înfășarea copilului. Restul nu e obligatoriu…

Cum se pregătesc nașii, care este responsabilitatea lor?

Să fie pregătiți sufletește de a se înrudi cu un copilaș. Asta să nu le scape! Ca regulă nașii vin cu crâjmă, deci un prosop cu lumânare și busuioc.

Dar părinții?

Aceștia vin și încredințează copilul nașilor, care participă direct la botez. Părinții ar fi bine să se gândească pe cine aleg în calitate de nași!

Ce cheltuieli cere un botez?

Dacă la unele biserici sunt fixate prețuri (200-300 lei și mai mult), atunci la capela studențească de la USM am renunțat la taxe. Fiecare lasă o jertfă sau mulțumire pentru această taină. Alte cheltuieli, probabil, sunt după botez, unii exagerând cu cumetriile și petrecerile în cinstea evenimentului. Lucru pe care nu-l încurajăm și la care ne referim de fiecare dată când suntem martorii unor astfel de abuzuri.

Ce le recomandați nașilor și părinților copilului botezat?
Să poarte grijă copilașilor, să se preocupe de o creștere și o educație autentică, în duhul învățăturii și moralei creștine și se vor alege cu ceva bun, deci cu copii cuminți, înțelepți, ascultători… cu frică de Dumnezeu. Asta cred că e cea mai mare binecuvântare sau răsplată pentru un părinte!

sursa eumama.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters