Ce aşteptăm de Sfântul Nicolae?

Cel mai îndrăgit sfânt este Ierarhul Nicolae al Mira Lichiei, de care sunt legate numeroase minuni şi tradiţii. Însă şi acest vrednic slujitor al Domnului este asociat doar cu moşul care împarte daruri. Astfel, mult mai mulţi aşteaptă cadouri decât prăznuirea sfântului.
Ferice de creştinul care înţelege că în viaţă e mai lesne să dăm decât să luăm. Unii aşteaptă să primească multe şi mărunte fără a oferi ceva în schimb.
M-am întâmplat cu câţiva confraţi slujitori în preajma sărbătorii Sf. Nicolae să alegem jucării pentru copiii noştri, încercând să le cumpărăm ceva mai deosebit. La un moment dat, am observat că unul dintre noi era foarte liniştit şi nu a cumpărat mai nimic. Toţi l-am întrebat: „De ce nu cumperi ceva copilaşilor?” Răspunsul a fost convingător: „Să nu credeţi că nu-mi iubesc copiii. Însă îi deprind să mă aştepte pe mine, apoi darurile. Dragostea şi atenţia costă mult mai mult decât o jucărie”.
Fie ca Sfântul Nicolae să ne fie un bun prilej a ne aminti de cei mai trişti ca noi, să ne descopere că suntem fericiţi având oameni dragi în jur, să facem rugăciune cu osârdie, să înţelegem că viaţa este un dar de la Dumnezeu … că eşti cât dăruieşti.
Ar trebui să vrem cu toţii să ne asemănăm Sfântului Nicolae, să deprindem virtutea şi să creştem în faptele milei trupeşti şi sufleteşti.
Probabil că nimic nu se compară cu bucuria lăuntrică, când putem oferi ceva aproapelui fără a aştepta să primim ceva în schimb. Aşa a procedat în toate Sfântul Nicolae. Așa să procedăm și noi, fiecare creștin aparte. Să vorbim în familie, la serviciu, prietenilor despre semnificația sărbătorii, despre faptul cât de osârduitor era Sfântul Ierarh Nicolae atunci când auzea despre nenorocirile oamenilor, cum alerga să le acorde o mână de ajutor celor în suferințe, iar darurile pe care obișnuim să le facem noi astăzi să fie pentru cei care au nevoie de ele.

Prot. Octavian Moșin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters