Conferinţa ştiinţifică: „Interferenţe universitare – integrare prin cercetare şi inovare”

În perioada 25-26 septembrie 2012 Universitatea de Stat din Moldova a găzduit Conferinţa ştiinţifică cu participare internaţională: „Interferenţe universitare – integrare prin cercetare şi inovare”.

Şedinţa plenară a avut loc în Sala Senatului, iar cu un cuvânt de dechidere a venit rectorul instituţiei Gheorghe Ciocanu, dr. Hab., prof. univ.

Au urmat discursurile profesorilor Nicolae Sadovei şi Sergiu Catranciuc, apoi şedinţe în secţii şi ateliere.

La eveniment a participat şi preotul Octavian Moşin, care a venit cu două cominicări: „Viaţa spirituală din Basarabia în perioada ţaristă (1812-1918)” şi „Instituţii ecleziastice pentru fete în Basarabia (1840-1917)”.

Teme din istoria şi spiritualitatea creştin-ortodoxă au fost propuse de cercetători: Ion Gumenâi – „Puterea imperială, Biserica Ortodoxă şi minorităţile confesionale din Basarabia în sec. XIX”, Ivan Duminica – „Fondurile arhivistice despre viaţa spirituală a bulgarilor basarabeni în prima jumătate a sec. XIX” şi „Consideraţii cu privire la metodologia studierii vieţii spirituale a bulgarilor basarabeni”, Mirela Biguni – „Un episod dificil din viaţa mitropolitului Veniamin Costachi: Eteria”, arhim. Ioan Moşneguţu – „Aspecte privind închiderea mănăstirilor în RSSM”, Ion Banari – „Evoluţia conceptuală a moralei creştine şi devenirea bioeticii”, Alexandra Gherasim, Lilia Scutari – „Dificultăţile de utilizare a textului biblic în mass-media”, Anamaria Grecu – „Discursul religios ca discurs argumentativ. Abordare pragma-retorică a predici actuale”, Anca-Mihaela Antip – „Elemente de origine slavă în Evangheliarul de la Războieni”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters