Culorile Ortodoxiei Polone prin prisma fotografiei

 

Vineri, 9 noiembrie, Centrul de Cultură „Art Atribut” a găzduit deschiderea expoziției „Culorile Ortodoxiei Polone”. Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova a fost prezent la acest eveniment, organizat de Sectorul Sinodal Activități Culturale al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove în colaborare cu centrul „Art Atribut”.

În cadrul expoziției au fost prezentate lucrările fotografilor, care surprind viața și activitatea slujitorilor și credincioșilor ortodocși din Polonia.

Protoiereul Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei a menționat că „expoziția fotografică cu acest generic este la a 6-a ediție, lucrările prezentate având o valoare duhovnicească și culturală incontestabilă. Prin intermediul  acestor fotografii avem  posibilitatea să descoperim o fărâmă din patrimoniul spiritual al ortodoxiei poloneze, să devenim pelerini, fie și imaginari, către aceste locuri sfinte.”

„Ne bucurăm că vernisarea acestei expoziții a coincis cu un alt eveniment important, centenarul redobândirii independenței Poloniei. Prin această expoziție vă prezentăm o parte a bogăţiei culturii şi spiritualităţii poloneze. În Polonia a existat întotdeauna loc pentru mai multe tradiţii religioase, iar Ortodoxia a ocupat între ele un loc însemnat. În prezent Biserica Ortodoxă Polonă numără aproximativ un milion de credincioşi, aceștia formând o comunitate bine integrată, a menționat Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk. Totodată domnul ambasador a evidenţiat relaţiile bilaterale pozitive dintre popoarele și Bisericile noastre.

La eveniment a fost prezent și un grup de masteranzi de la programul Istoria și cultura religiilor din cadrul USM, însoțiți de protoiereul Octavian Moșin, coordonatorul programului de studiu. Evidențiind relaţiile bilaterale, părintele Octavian a spus:”Expozițiile desfășurate sub genericul „Culorile Ortodoxiei Polone” au devenit o mărturie a legăturilor spirituale dintre popoarele noastre. Aș vrea să menționez că între Biserica Ortodoxă din Moldova și cea din Polonia s-a format o frumoasă colaborare, atât prin proiecte de asistență socială, cât și prin schimb de experiență, inclusiv al educației moral-spirituale în rândul forțelor armate. Avem multe de învățat când ne întâlnim, comunicăm şi construim punţi frumoase ale Ortodoxiei, care pot lega credincioșii țărilor noastre.“

Tot ceea ce este frumos, vine de la Dumnezeu, tot ceea ce este valoros, începe de la Dumnezeu. Arta fotografică, prin lucrările sale, reprezintă un îndemn de a ne bucura de lumea creată de Dumnezeu și a transmite această bucurie și altora.  

A consemnat Natalia Lozan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters