De la suflet la suflet: ziua a XV-a

O nouă modalitate de a ieși în evidență este tatuajul.

Observăm tot mai des persoane tatuate, iar atenția noastră se îndreaptă nu spre chipul lor, ci spre desenele sau inscripțiile de pe corp.

Mai ales că unii le afișează în mod ostentativ în locuri publice. Culmea este că uneori putem descoperi imagini sacre, semnul Crucii, citate din Scriptură… Personal, nu cred că este ceva cuviincios!

Zilele acestea discutam cu o domniță cu cercel în nas și desenată pe mâini. Am rugat-o să-mi explice ce a determinat-o să recurgă la această „transformare”. Mi-a răspuns destul de sincer și direct: nimeni nu-mi atrăgea atenția!

Avem atâtea calități și atât de mult sădit în noi încât am putea prin diferite alte metode să ne manifestăm valorile interioare. Căci frumusețea și unicitatea noastră țin de partea sufletească. Și dacă alterăm chipul pe care ni l-a dat Domnul devenim cumva schilodiți.

Apostolul Pavel scrie: ”Nu ştiţi, oare, că voi sunteţi templu al lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?” (I Corinteni 3, 16). Deci e responsabilitatea fiecărui creștin de a păstra curat acest templu.

Dar, dincolo de acestea, e vorba și de un gust estetic. Poate cuiva îi sunt pe plac tatuajele și diverse forme de piercing, pe mine acestea mai mult mă înspăimântă, unele chiar mă dezgustă, dar de fiecare dată îmi trezesc un fel de compătimire pentru cei care recurg la astfel de practici. Fie că au recurs la ele din vanitate, rebeliune sau dorință de a șoca, îmi pare rău pentru cei care nu au găsit un mod mai decent de a se arăta lumii.

Să imprimăm în conștiința noastră tot ce e bun și ziditor, să brodăm cămașa sufletelor noastre cu virtuțile pe care le-am experimenta în viața de zi cu zi. Toate acestea sunt mult mai frumoase, mai atrăgătoare și proaspete, oferind o bucurie continuă. Valorile spirituale și morale sunt cele care ne fac cu adevărat speciali și merită să fie cultivate și apreciate.

Transformarea autentică vine din interior, din frumusețea sufletească și din cultivarea virtuților. Într-o lume în care aparențele domină, să ne amintim că adevărata valoare și frumusețe vine de la suflet la suflet.

Preot Octavian Moșin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters