Este sau nu libertate în biserică?

În preajma Zilei Independenței țărișoarei noastre am fost întrebat de către cineva dacă este libertate în Biserică? I-am răspuns foarte sigur – DA!

Deși se operează cu expresia „robul lui Dumnezeu”, nimeni nu mai are în vedere epoca sclavagistă. A fi robul lui Dumnezeu e cu totul altceva decât a fi robul unui stăpân pământesc.

„Numai când te poţi robi pe tine cu adevărat, atunci devii cu adevărat slobod”, spunea părintele Constantin Sârbu.

Doar în Biserică înțelegi cu adevărat ce este libertatea. „Natura omului e liberă, dar libertatea absolută nu e în creație, ci în Creator.” (Valeriu Gafencu).

Or, te simți liber atunci când nu te stăpânește niciun păcat sau viciu. „Păcatul te tulbură. Când păcatul există în lume, nu ai libertate. Păcatul te încătușează, te prinde. Când ești liber, ești curat. Simți că ești liber, ești curat. Păcătoșii sunt legați. De aceea în Biserică este Taina dezlegării de păcate, Spovedania. Omul nu poate fi legat de nimic altceva decât de păcat.” (Părintele Sofian Boghiu).

Dumnezeu ne-a învrednicict cu libertate și conștiință, astfel nimeni nu este în drept să atenteze la ceea ce Însuși Domnul ne-a dat.

Viața unui creștin e o permanentă luptă pentru eliberare de umbra răului, căci doar în lumina lui Hristos putem dobândi libertatea mult dorită.

„Libertatea nu se confundă cu libertinajul și nebunia.”, ne spune părintele Nicolae Steinhardt. Problema nu e în libertatea pe care am primit-o, dar în greșita folosire a libertății. „Tot răul pe care-l suferim noi, oamenii, se petrece numai din cauza abuzului nostru de libertate, care antrenează necredinţa, neascultarea şi fărădelegile pe care le săvârşim.”, precizează mărturisitorul credinței Dumitru Bordeianu.

Să folosim libertatea spre cunoașterea și trăirea autentică a vieții duhovnicești. Libertatea nu trebuie privită doar ca un dar personal, ci trebuie raportată la Dumnezeu și la legile Sale. Iar Apostolul Pavel ne zice: „… fraţilor, aţi fost chemaţi la libertate; numai să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia prin iubire.” (Galateni 5, 13).

Să fim mereu în duhul Lui Dumnezeu și nu vom da greș, căci „Domnul este Duh, şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (II Corinteni 3, 17).

Preot Octavian MOȘIN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters