Zilele acestea majoritatea mesajelor din toate mijloacele de comunicare au fost legate de familie, pentru că la 15 mai este marcată Ziua internațională a familiei.

Am simțit că mulți țin la familie, la cei dragi, pun la loc de cinste valorile tradiționale.

Acest lucru a fost cu atât mai vizibil în contrast cu finalistul Eurovisionului din acest an și, în general, cu suflul acestui festival, care nu mai reprezintă artă, cultură, talente, ci promovarea unor principii și valori cu totul străine unei societăți pe care încă o considerăm a fi creștină. Aceste crize ale societății nu pot să nu se răsfrângă și asupra familiilor, mai ales când vorbim de cele nou-formate.

Cuplurile căsătorite nu știu cum să mențină pacea, armonia și dragostea. Sunt sterile și reci și ușor se destramă, pentru că fiecare pune înainte de orice propriul interes, iar sacrificiul în numele familiei nu mai e la modă.

Părintele Atanasie Ștefănescu afirma: ”În viaţă operăm cu trei categorii de valori: esenţiale, importante şi secundare. Esenţială este credinţa şi legătura cu Dumnezeu, care-i dau omului verticalitate, echilibru, pace. Importante sunt familia şi profesia. Secundare sunt cele care ţin de biologic: reproducere, nutriţie, distracţie… Şi închei cu amărăciune: Problema majoră este că azi oamenii trăiesc în secundar…!”

Să nu ratăm viața aceasta, care e chemată spre lucruri mărețe, spre a gusta din cer.

Să ne ajutăm tinerii (de toate vârstele) să-și stabilească corect prioritățile, să nu fugă de responsabilități, să vrea și să se bucure când pot fi în slujba celor de acasă. Pentru că, așa cum spunea același părinte Atanasie Ștefănescu, ”Piatra de temelie a societății este familia. Când s-a prăbușit familia, s-a prăbușit totul.”

Preot Octavian Moșin