Joia cea Mare – ziua centrală din Săptămâna Patimilor
Creştinii ortodocşi sunt astăzi în Joia Mare, zi centrală din Săptămâna Patimilor, așa cum o numesc preoții. Deseară, în lăcașurile sfinte se oficiază Privegherea cu citirea celor 12 Evanghelii, care vorbesc despre ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire. Tot în această zi se comemorează Cina cea de Taină a lui Iisus cu Apostolii, la care Mântuitorul a binecuvântat taina Sfintei Împărtășanii. Joia Mare, este potrivit tradiţiilor românilor, şi ziua în care se coace pasca, сozonacii şi se vopsesc ouăle.
Dis-de-dimineață creștinii otodocși au umplut bisericile pentru a lua parte la una din cele mai însemnate Liturghii de peste an. În ultima zi de joi înainte de Învierea Mântuitorului, credincioșii comemorează Cina cea de Taină a lui Iisus cu Apostolii. Preotul Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului”de la Universitatea de Stat, ne-a explicat care este însemnătate acestei zile. „Joia cea Mare este ziua centrală din Săptămâna Patimilor, premergătoare răstignirii Mântuitorului, zi în care se realizează misiunea Mântuitorului prin faptul că săvârșește Cina cea de Taină și binecuvintează Sfânta Împărtășanie pe care o primim de la El încoace drept trup și sânge al Său și amintire și retrăire a acestor clipe. Totodată, vedem că este trădat, vândut. Iată că ne pregătim de aceste clipe, pline de cernire sufletească prin care Mântuitorul va fi judecat și ulterior pus pe Sfânta Cruce. Această zi trezește conștiința creștină. Biserica ne îndeamnă să fim mai responsabili, să fim cu luare aminte și să încercăm să ne punem și noi pe cruce alături de Hristos pentru că pe cruce se văd cel mai bine lucrurile. Astfel, nădăjduim că aceste clipe sublime, pentru noi creștinii, le vom trece destoinic, frumos și bineplăcut tronului ceresc”, a spus preotul.
În Joia Mare, la Liturghia de dimineață, în bisericile creștin ortodoxe se oficiază slujba Sfântului Vasile cel Mare. În această zi, în lăcașurile sfinte se pregătește Sfânta Împărtășanie. Ulterior, preoții merg pe la casele oamenilor neputincioși sau țintuiți la pat pentru a-i împărtăși. Seara, preoții se întorc la rugăciune pentru a săvârși Privegherea cu citirea celor 12 Evanghelii. „Seara se săvârșește utrenia pentru Ziua Patimilor cu cele 12 Evanghelii care ne prezintă tocmai evenimentele de acum 2000 de ani, acele tragice evenimente prin care Hristos este, pe de o parte în mijlocul nostru, iar pe de altă parte este dus în drum spre Golgota”, a mai adăugat părintele.
Tot astăzi, conform tradiției creștin-ortodoxe, se încheie toate pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii. În această zi gospodinele coc pască, сozonaci şi vopsesc ouăle. În familia Alexandrei Pânzari, în vârstă de 67 de ani, pasca se prepară după rețeta moștenită de la mama ei. „Avem rețete speciale. Dintr-o sută de ouă, că familia la mine e mare. Trei kg de unt, trei kg de lapte și trei drojdii. Întâi fierbem laptele, opărim făina, albușul îl batem cu zahăr. Apoi amestecăm cu plămădeala, lăsăm să dospească și după ce dospește frământăm, punem untul, ouăle. Lăsăm să dospească și iar frământăm, de vreo trei ori, ca să fie fie gustos”, ne-a spus femeia.
Mâine, în Vinerea Mare, creştinii ortodocşi vor pomeni Patimile Mantuitorului. În amiaza zilei de vineri, după săvârșirea slujbei Ceasurilor împărătești, se face scoaterea Sfântului Epitaf, sau sfântului Aer, cum i se mai spune în popor, care semnifică însuși trupul Mântuitorului.
sursa http://nationalfm.md
Lasă un răspuns