Lansarea volumului „Valori cărturărești din biblioteca mănăstirii Noului Neamț”, semnată de Igor Cereteu

Vineri, 11 martie 2022, în incinta Bibliotecii Naționale a avut loc evenimentul de lansare a volumului „Valori cărturărești din biblioteca mănăstirii Noului Neamț”, semnată de Igor Cereteu, dr. hab. în istorie, cercetător desăvârșit, un pasionat al istoriei cărții vechi și al tiparului din spațiul românesc și din străinătate.

Monografia constituie o contribuție valoroasă la istoria mănăstirii Noul Neamț (Chițcani), înființată în Basarabia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în timpul stăpânirii țariste.

Mănăstirea a fost unul dintre principalele focare de cultură duhovnicească în rândul creștinilor din Basarabia și celor de peste Nistru și este unicul așezământ monahal din Basarabia, ale cărui valori bibliofile au fost conservate în fondurile Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

La eveniment au participat: Andrei EȘANU, academician, istoric; Octavian Moșin, dr. în teologie, paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului”; Gheorghe COJOCARU, dr. în istorie, directorul Institutului de Istorie; Ion GUMENÂI, dr. hab, cercetător științific principal la Institutul de Istorie; Valentina EȘANU, dr., cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie; Elena FRUMOSU, ex-director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova; Eduard POTÂNGĂ.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters