Lecţia libertăţii: alipirea de Hristos şi robia în El. Prima zi din Săptămâna Patimilor la USM

În Lunea Mare, cea dintâi zi din Săptămâna Patimilor Mântuitorului, studenţii de la Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială, din incinta Universităţii de Stat din Moldova, s-au bucurat de o discuţie duhovnicească despre patimi, facilitată de părintele Octavian Moşin, parohul Bisericii ,,Întâmpinarea Domnului” din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Într-o săptămână atât de plină de semnificaţii liturgice, precum este cea în care ne aflăm, abordarea oferită patimilor de către părintele Moşin a reflectat tocmai suferinţa sufletului împătimit, prin analogie cu cea a Mântuitorului.

Din cuvântul ziditor am înţeles că Dumnezeu, prin patima Sa, ne-a demonstrat de fapt lecţia cea mai importantă a despătimirii: Lecţia libertăţii, prin urmare a Drumului Crucii, alipirea de Hristos şi robia în El. Libertatea în raport cu patimile este robia care eliberează sufletul.

Preocupările noastre trebuie să ţină de cauzele de unde ne vin patimile, prin urmare, înlăturarea acestora ne-a fost recomandată mai întâi de toate. Sfintele Taine ale Bisericii rământ actuale şi de mare valoare în procesul eliberării de patimi, ne referim aici la Botez, Mirungere, Pocăinţă sau Mărturisire, Sfânta Euharistie (Împărtăşania) şi Taina Sfântului Maslu.

Este bine să ne identificăm cu modele pozitive, cu ajutorul cărora vom însuşi comportamentele morale şi vom dobândi virtuţile, a mai opinat părintele. Lipsa modelelor integre poate fi suplinită prin lectura sănătoasă. În contextul subiectului abordat ne-au fost sugerate, pe lângă Sfânta Scriptură, cărţile lui Serafim Rose, călugăr ortodox american.

În continuare, părintele a avut un dialog cu studenţii prezenţi despre o serie de frământări ale acestora, legate de tema întâlnirii, dar şi de alte aspecte esenţiale ale tinereţii.

Folosind acest prilej de întâlnire, ne-am dorit şi vă dorim să avem haina sufletului luminată pentru a întâmpina Sfânta Înviere împodobiţi cum se cuvine!

A consemnat Nadejda Butnari, lector

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters