Pe urmele nevoitorilor basarabeni – Mănăstirea Surpatele

Cu o deosebită căldură am fost primiți în mai multe mănăstiri vâlcene. Un loc cu totul aprte, parcă ascuns de lume, a fost Mănăstirea Surpatele.

Le-am prins pe măcuțe cum strângeau perele din curtea mănăstirii, iar una mergea cu apă sfințită și stropea toate edificiile mănăstirești.

Mi s-a întipărit zâmbetul nevoitoarelor, care emana atâta căldură și dragoste.

Și aici am descoperit două monahii basarabene, care și-au ales din timp locul odihnei de veci în această mănăstire.

E vorba de monahia Taisia Nani (n.15.04.1919-d.20.01.2003), care mai multă vreme a făcut ascultare la Episcopia Râmnicu Vâlcea. Era o iscusită croitoreasă, fiind apreciată pentru smerenia cu care își ducea ascultările.

Dânsa deși nu ținea de această vatră monahală, fiind apropiată sufletește de maica stareță de la Surpatele, a prefrat să fie adusă aici și înhumată lângă zidurile bisericii.

De rând cu ea este așezată în ”dormitorul” de veci monahia Tecla Lașcu (n.12.12.1914-d.29.04.1992), despre care nu am putut afla prea multe.

Cea care adună mai multă lume în această mănăstire este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Smolenskaia”, care, potrivit mărturiior, a fost adusă în mănăstire aproximativ în anul 1953 de către schimonahia Antonina Oprea (n.02.07.1904-d.25.12.1997), originară din Pașcani și care ajunge stareță la Mănăstirea Brâncoveni. Pe când era stareță a descoperit această icoană în clopotnița unei parohii din apropierea Mănăstirii Brâncoveni. Maica le povestea nevoitoarelor că într-o zi un preot din parohia învecinată a cerut ajutorul măicuțelor să facă ordine în clopotniță, unde au fost găsite câteva sfințenii, inclusiv această icoană. O copie mai mică a acesteia se află în muzeul Mănăstirii Brâncoveni, iar această icoană a devenit podoaba aleasă a mănăstirii. Se prespune că a fost ascunsă de refugiații basarabeni în timpul Războiului II Mondial.

Acest chip al Născătoarei s-a descoperit a fi grabnic ajutător în special pentru dăruirea de copii.

Încă un lucru interesant l-am descoperit în mănăstirea din vecinătate, cea Dintr-un Lemn. Or, din cauza alunecărilor de teren călugărițele de la Surpatele o vreme s-au retras în această mănăstire.

La Mănăstirea Dintr-un Lemn s-a nevoit Arhimandritul Chesarie-Constantin Gheorghescu, care a trecut la Domnul acum câteva luni. Dacă îl prindeam în viață la sigur ne-ar fi povestit mai multe despre nevoitorii basarabeni. În schimb, am primit în dar, de la măicuța ce a îngrijit de părintele, Pomelnicul său personal, din care desprindem personalități distinse basarabene. Am identificat peste douăzeci de ierarhi, călugări și călugărițe, toți refugiați din Basarabia.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters