Prot. Octavian Moşin: Cuvânt la început de drum, sau ce aşteaptă Biserica de la tineretul de astăzi?

Cu Credinţă şi Dragoste în Domnul nostru cel Înviat, venim astăzi înaintea frăţiilor voastre cu tradiţionalul salut pascal: Hristos a Înviat! dar şi cu o ştire importantă pentru frăţiile voastre.

Conştientizând faptul că tehnologiile informaţionale de ultimă generaţie au împânzit întregul glob pământesc, iar reţeaua globală Internet este prezentă mai nou în fiecare a treia casă din Republica Moldova; cu Binecuvântarea Î.P.S. Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove, am hotărât să facem un pas în întâmpinarea şi susţinerea tinerilor noştri studioşi, studenţi, şi elevi.
Prin intermediul portalului creştin ortodox www.tineretulortodox.md dorim să venim în ajutorul tineretului de astăzi, atât de derutat şi atât de nepregătit pentru o viaţă creştină în Duhul Evangheliei lui Hristos.
În paginile www.tineretulortodox.md ne propunem să dezvoltăm pe parcurs următoarele rubrici:
1. NOUTĂŢI ŞI EVENIMENTE DIN VIAŢA TINERETULUI CREŞTIN ORTODOX DIN REPUBLICA MOLDOVA
2. BIBLIOTECA ORTODOXĂ ONLINE
3. Rubrica ÎNTREABĂ PREOTUL
4. SFATURI TINERILOR
5. DESCOPERĂ ORTODOXIA
Fie ca Bunul şi Preamilostivul Dumnezeu să primească smerita noastră lucrare, iar tinerii noşti să crească spiritual în urma accesării acestui resurs creştin dedicat în special tinerilor.

Ce aşteaptă Biserica de la tineretul de astăzi?
Biserica îl aşteaptă pe tânăr să se integreze în viaţa ei, pentru ca el să crească duhovniceşte în mod normal. Altfel, el va rămâne cu un handicap spiritual deosebit de periculos pentru viaţa sa şi pentru societate.
Este adevărat că Biserica trebuie să ofere tânărului modele vii de credincioşi împliniţi duhovniceşte, pentru ca el să se simtă încurajat în demersul său spiritual. Din păcate, exemplele bune sunt astăzi din ce în ce mai rare. Totuşi, tânărul nu trebuie să se descurajeze, ci dimpotrivă să-şi spună: dacă nu găsesc modelul de trăire la ceilalţi, să încerc să fiu eu un astfel de model pentru ei! Astfel, el va începe să aprofundeze credinţa sa prin citirea de cărţi ziditoare (astăzi au apărut cu sutele), prin alegerea unui duhovnic bun, chiar dacă va trebui să alerge departe (eventual la o mănăstire) pentru a-l găsi şi, mai ales, prin frecventarea regulată a slujbelor, în deosebi a Sfintei Liturghii, pentru care se va pregăti cu spovedanie cât mai deasă.
Postul şi rugăciunea personală îl vor introduce treptat în intimitatea credinţei, care este întâlnirea reală cu Dumnezeu la nivelul minţii unită cu inima. Această experienţă personală a prezenţei şi lucrării lui Dumnezeu în viaţa lui, îl va îndemna să se angajeze peste tot unde prezenţa şi lucrarea sa este necesară.
Desigur, drumul descoperirii credinţei ca valoare personală, definitorie pentru fiinţa umană, nu este deloc uşor. cei mai mulţi rămân la o credinţă vagă, amestecată adeseori cu superstiţia, credinţă care nu-i angajează deloc la o viaţă de rugăciune, de post, de înfrânare. Lumea cu ispitele ei este mult mai atrăgătoare decît credinţa cu exigenţele ei. Şi totuşi sunt astăzi, din Mila lui Dumnezeu, mulţi tineri care nu se mulţumesc cu superficialitatea, cu surogatele plăcerii pe care le oferă o viaţă trăită în păcat.
Biserica îi aşteaptă pe tineri să se angajeze de asemenea în misiunea ei de propovăduire a credinţei şi de slujire a semenilor. Tinerii sunt dinamici, au iniţiative ca şi forţa necesară pentru a le duce la împlinire; Toate aceste calităţi trebuie să servească revigorării parohiilor noastre, unde, în afara slujbelor din Duminici şi sărbători nu se mai petrece nimic.
Prot. Octavian Moşin, preot şi paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters