Punţi de colaborare între Chişinău şi Galaţi

Credinţa şi dragostea nu au graniţe. Astfel, s-a reuşit înfiriparea unei frumoase comunicări şi colaborări între Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din Republica Moldova şi Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor”, cu sediul la Galaţi, România.

În luna martie 2015 au avut loc la Chişinău câteva întâlniri de suflet cu dl Claudiu Balan, preşedintele Asociaţiei „Ortodoxia Tinerilor”, întâlnindu-se cu tineri şi credincioşi atât din capitală, cât şi din alte localităţi ale republicii.

În cadrul discuţiilor s-a propus o temă destul de actuală: „Fecioria până la căsătorie”, vorbindu-se despre frumuseţile şi roadele acestei virtuţi.

În acelaşi timp, vizita dl Balan la Chişinău s-a încununat cu un mesaj venit din partea „Ortodoxiei Tinerilor” către oamenii de bună credinţă din România, în special din Galaţi, pentru a susţine ortodocşii din ţara noastră cu literatură duhovnicească.

Îndemnul a fost auzit de sute de oameni, care au jertfit şi mai donează o mulţime de cărţi religioase pentru biblioteci şi parohii din republică. Astfel, la zi sunt peste 2500 de cărţi, care încep a fi transportate de la Galaţi spre Chişinău.

În acest sens, „Ortodoxia Tinerilor” intenţionează să îndemne credincioşii şi din alte regiuni ale României să adune carte duhovnicească pentru tinerii şi credincioşii din Republica Moldova.

***

 În continuarea celor prezentate şi intenţionate, la invitaţia Asociaţiei „Ortodoxia Tinerilor”, în perioada 14-15 mai, s-a aflat la Galaţi părintele Octavian Moşin, preşedintele ASCO.

În seara zilei de joi, 14 mai, la Universitatea Dunării de Jos, sfinţia sa a conferenţiat în faţa a zeci de credincioşi cu tema: „Copiii în viaţa de familie: între crize şi dificultăţi”. Astfel, părintele a prezentat principalele eşecuri în procesul creşterii şi educării copiilor, crizele tinerilor şi dificultăţile familiilor creştine în societatea laicizată. Părintele s-a referit şi la procesul adopţiei de copii pentru numeroasele familii infertile, venind şi cu sfaturi pentru famiile incomplete.

Apoi a fost prezentat volumul „De la suflet la suflet”, semnat de către pr. Octavian, cu sfaturi duhovniceşti pentru omul de astăzi, după care a dialogat cu câţiva tineri prezenţi la eveniment.

A urmat vizita părintelui la Palatul eparhial, unde a fost primit de către ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu care a discutat modalităţile de colaborare şi perspectivele în domeniul cultural-educaţional.

A doua zi, 15 mai, a avut loc vizita la Seminarul teologic „Sf. Andrei” din Galaţi. Părintele Octavian a susţinut o prelegere elevilor clasei a XII-a, vorbindu-le despre învăţătura de credinţă ortodoxă şi calea unui teolog în devenire. A urmat o discuţie cu tinerii, răspunzând la câteva întrebări ale acestora, după care s-a întâlnit cu directorul şcolii, părintele Ninel Ţugui, cu care a discutat modalitatea înscrierii la studii a tinerilor din republica noastră în acest seminar.

Cu binecuvântarea, ÎPS Casian, părintele a vizitat Catedrala arhiepiscopală şi Muzeul istoriei, culturii şi spiritualităţii creştine din Galaţi (fostul Palat episcopal).

Apoi, împreună cu dl C. Balan, au fost trasate alte obiective în vederea colaborării între aceste două asociaţii de tineri creştin-ortodocşi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters