Seri duhovnicești USM cu psihologul Mihail Hasminski sau Cum ne descurcăm în situație de criză

Miercuri, 3 noiembrie, în cadrul Serilor Duhovnicești USM, am avut ocazia să-l ascultăm pe psihologul rus Mihail Hasminski, membru al Asociației Psihologilor Ortodocși din Rusia. Tema întâlnirii a fost: Cum depășim crizele și ne întărim duhovnicește.

Psihologul a vorbit despre depresie, frică, crize, șoc și despre felul în care depășim aceste stări.

Câteva sfaturi utile de la Mihail Hasminski:

– Este foarte important să ne păstrăm buna dispoziție sufletească, chiar și în perioade dificile. Ne pot ajuta mult rugăciunea, prezența oamenilor buni, comunicarea cu ei, terapia prin artă, și chiar karaoke.

– Este necesar să conștientizăm că momentele dificile vin și trec, la fel că dungile unei zebre – când se termină dunga neagră, începe cea albă și invers.

– Nu vor putea traversa cu bine această perioadă dificilă persoanele egoiste (”totul este pentru mine, numai eu contez”), persoanele infantile (”nu îmi pot asuma responsabilități, eu sunt mic, nu știu nimic”), cei „cu coroana pe cap” (”eu știu tot, nu am nevoie de ceilalți, sunt superior”), și persoanele care nu vor învăța să coopereze și să colaboreze în mod sănătos cu ceilalți și să își ajute semenii.

– Dacă se întâmplă să avem conflicte cu ceilalți, să nu fin supărați mai mult de 10 minute pe zi, și neapărat să ne cerem iertare înainte de culcare. De asemenea, să nu ne transmitem criticile și obiecțiile verbal – ci, mai bine, să le notăm pe o foaie. În scris emoțiile se mai liniștesc.

– Copiii nu trebuie izolați de evenimentele tragice și chiar de decesul celor apropiați, căci altfel nu vor putea de depăși greutățile vieții sau vor avea o percepție nefirească asupra existenței. Cine nu a înțeles moartea nu poate înțelege viața.

Înregistrarea întâlnirii poate fi găsită la linkul: https://www.facebook.com/100000479471307/posts/7024722890886957/

Miercuri, 10 noiembrie, Serile duhovnicești vor „găzdui” un invitat de la Școala Familiei din România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters