Arhimandritul Iov (Cristea) – prietenul tinerilor

Astăzi părintele Iov de la mănăstirea Curchi este la un nou ceas aniversar.

În lume ne-am deprins să adresăm mesaje de felicitare tocmai la zilele de naștere. Pentru călugări cred că sunt alte zile mai importante: când ai intrat în obștea monahală, când faci votul călugăriei, când cinstești pe sfântul ocrotitor în cinstea căruia ai dobândit un nou nume etc.

Cu toate acestea, îndrăznim să îi adresăm câteva gânduri dragului părinte, pe care îl numim un adevărat prieten al tinerilor.

Mereu îl vezi între copii și adolescenți la școlă, predând Religia la Liceul ”I.L. Caragiale” din Orhei, iar la mănăstire tot îl descoperi în preajma tinerilor care calcă pragul sfântului așezământ.

Nu știu exact ce le spune, însă îi ține cu gura căscată ore întregi, încât nu mai au nevoie nici de internet, nici de mâncare.

Părintele are un fel aparte de a fi. E foarte simplu, uneori prea simplu, încât ai impresia că a rămas în copilărie. Și tocmai așa îi stă bine. A învățat smerenia și este atât de înțelept, încât se poate coborî la nivelul oricui.

E suficient să comunici cu el o singură dată și ai impresia că îl cunoști de-o viață. Leagă o relație amicală absolut cu fiecare suflare. Am impresia că și copacii și necuvântătoarele comunică cu el.

Eram într-o toamnă cu un grup de elevi la mănăstire, nici nu puteam ieși din biserică, căci ploua cu găleata. Numai a apărut ca un nor părintele Iov și imediat a încetat ploaia, iar deasupra mănăstiri s-a arătat un curcubeu cum n-am mai văzut vre-o dată.

Pe cât de vesel și nevinovat pare a fi părintele, este o fire destul de dură și responsabilă în toate ascultările sale mănăstirești. Avem nevoie de așa nevoitori, care conștinetizează că viața în mănăstire este rugăciune, întrajutorare și dragoste față de toți și de toate.

Preacuvioase părinte,

Vă dorim multe bucurii și pace lăuntrică de la Domnul. Să rezistați tuturor ispitelor prin care trece orice monah. Să ne primiți pe toți în inima Dvs., în care încape atâta lume care vă cunoaște și vă iubește.

Cu profund respect,

Preot Octavian Moșin,

 din partea tuturor tinerilor Asociației Studenților Creștini Ortodocși


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters