GÂNDURI PENTRU TINERI (cu prilejul Zilei Internaționale a Studenților)

Acum un sfert de veac eram student în anul I la Teologie. Veneam din lumea mare, adică eram un tânăr aidoma celorlalți ai vremii. Gustasem din plin din anii de liceu, astfel încât reușisem să mă frig de patimile tinereții. Însă, odată ajuns la facultate, mi-am propus să fac o schimbare în viața mea, dând la o parte distracțiile și rupând cu viciile de care eram cuprins.

Experiența de atunci m-a învățat că pe toate le poți realiza doar când vrei, când nu ești singur în realizarea transformării, când știi exact ce vrei să schimbi și cum o poți face. Am început să fac sport, apoi am descoperit bucuria lecturii, urmând muzica, teatrul, filosofia…

Primii doi ani au fost cei mai grei, până mi-am dat seama ce este al meu și unde îmi găsesc liniștea și împlinirea. Mai târziu toate s-au aranjat la locul lor, deveneam tot mai statornic și cumva mai matur în acțiuni și fapte.

Împărtășesc aceste gânduri pentru acei care astăzi sunt tineri, în special studenți, cei care fac abia primii pași spre lucruri mari și vrednice de dăruire. Evident, este o diferență între generația de atunci și cea de astăzi. Însă avem multe lucruri comune.

Tinerii mereu au vrut să se afirme, au fost ambițioși, novatori și plini de vlagă.

Direcționați, dragi tineri, aceste forțe în niște lucruri care nu îmbătrânesc, care vă formează și vă modelează ca personalități. E bine să fiți în permanentă mișcare, căutare și învățare, căci lenea ruginește întreaga noastră ființă.

Viața include muncă, adică efort fizic și intelectual, însă e nevoie și de sănătate și integritate sufletească. Și aici, de rând cu strădaniile proprii, e nevoie și de ajutorul lui Dumnezeu.

În timp, mulți se conving de realitatea că toate se aranjează perfect și dobândim o claritate în toate atunci când intervine și Cel de Sus. Nu zădarnic auzim din Scriptură: ”…fără Mine (adică fără Dumnezeu) nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5).

Mizați pe propriile forțe, însă să nu uitați că Dumnezeu lucrează prin atâția oameni pe care vi-i trimite în cale. Așa că faceți-vi-L pe Domnul prieten, părinte și aliat la toate planurile vieții. Și nu veți regreta!

Încercați să ieșiți din „vizuinele” în care tot mai des se ascunde omul de astăzi, să interacționați pe viu cu cât mai multă lume, să vă regăsiți mai des în sânul naturii și mai aproape de pământ și veți observa cât de minunat și frumos este tot ce ne înconjoară. Iar de rând cu această splendoare și armonie din jur, veți descoperi lumea interioară, care se vede cel mai bine în fața unei icoane, la lumina candelei și scufundați în sfintele rugăciuni.

Vă dorim minte trează și inimă curată. Asta e tot ce putem avea mai scump.

P.S.: Îndemnăm tinerii dornici să se implice în diverse proiecte, să devină parte a Asociației Studenților Creștini Ortodocși, așteptându-vă săptămânal la biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, miercuri, ora 18.00, în cadrul slujbei Acatistului către Sf. Duh și a Serilor duhovnicești.

Preot Octavian Moșin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters