Să amenajăm un izvor îmbibat de atâta istorie!

De două luni port discuţii cu o familie extraordinară de intelectuali, Dinu şi Zinaida Ilaşciuc. Ambii sunt pensionari şi mai bine de un deceniu s-au stabilit în Întovărăşia Pomicolă ”Sidev”, amplasată între sectorul Ciocana şi satul Bubuieci, pe traseul ce duce spre satele Humuleştii şi Mereni.

La marginea traseului, care actualmente se repară, au descoperit o adevărată comoară. Este vorba de un izvor, cu apă deosebit de dulce. Localnicii spun că este de pe vremea turcilor, dar îl întâlnim datat în nişte mărturii din anul 1924. Aici cei din împrejurimi poposeau cu vacile, caii, oile şi îşi potoleau setea. Unii chiar înnoptau în preajma izvorului.

Se spune că în perioada persecuţiilor comuniste de la deal de izvor erau aduşi zeci de oameni şi executaţi.

Izvorul a fost reparat ultima dată în anul 1964, de atunci s-a uitat de el.

Acum câţiva ani, pe când era la sfinţirea unor case din sectorul de vile, părintele Gheorghe Cojocaru, de la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din sectorul Ciocana, a binecuvântat această familie să pornească renovarea izvorului.

De atunci, familia Ilaşciuc, dimpreună cu o mână de locuitori ai vilelor, încearcă să îi dea izvorului frumuseţea şi menirea de altădată.

Astăzi dimineaţa am fost invitat la binecuvântarea izvorului şi de rând cu asta a lucrărilor ce au demarat. Au fost cumpărate materiale de construcţii, s-a pregătit o troiţă, însă mai sunt încă atâtea de făcut, ca acest izvor să arate ca un adevărat complex pentru trecători.

Localnicii cred în minunea pe care o poate face Dumnezeu, încât să le trimită pe cineva care i-ar ajuta în acest scop nobil.

Dacă binevoieşte cineva să ajute la înfăptuirea acestei lucrări, rugăm să contactaţi familia Ilaşciuc. Tel.: 022/384937.

Domnul să ajute.

Pr. Octavian Moşin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters