Săptămâna diasporei ortodoxe a RM în Italia – Comunitățile ortodoxe din Torino, Padova, Pistoia și Rovereto

În prima zi, oaspeții au fost întâmpinați pe aeroportul din or. Milano. A fost vizitată biserica ”Sf. Trei Ierarhi” din or. Piacenza, unde părintele-paroh Grigorie Catan a oficiat un Te Deum la începutul activităților.

A urmat vizitarea muzeului bisericesc din oraș și prezentarea vieții spirituale din această zonă.

În seara zilei, a avut loc prima întrunire cu credincioșii parohiei ”Sf. Irh. Nectarie” din or. Parma, preot-paroh Dimitrie Doleanschii. Circa 40 de credincioși au lăsat grijile zilei și au venit pentru a gusta din hrana duhovnicească în cadrul unei întâlniri de suflet cu părintele Octavian Moșin.

În cea de-a doua zi a Săptămânii diasporei ortodoxe, pelerinii din Republica Moldova s-au deplasat spre vestitul oraș Torino, care este îmbibat de atâta istorie și în care se păstrează marea sfințenie – Giulgiul Mântuitorului.

Astfel, a fost vizitată catedrala în care se păstrează Giulgiul, a urmat închinarea la această sfințenie și s-a făcut o excursie prin oraș, fiind vizitate câteva biserici în care se păstrează sute de moaște ale sfinților din primele secole creștine.

Seara duhovnicească s-a desfășurat în parohia ”Sf. Maxim de Torino”, păstorită de egumenul Ambrozie, care a povestit din viața comunităților ortodoxe din această urbă.

Discuția s-a axat pe tema Biserica și viața creștină în zilele noastre, părintele Octavian Moșin încercând să răspundă creștinilor prezenți la cele mai stringente probleme și dificultăți cu care se confruntă.

A urmat un concert de cântare bisericească prezentat de grupul coral ”Întâmpinarea Domnului”, prezentarea unor volume de carte religioasă editate la Chișinău și s-a distribuit literatură ziditoare sufletului.

Părintele-paroh a mulțumit oaspeților, propunând ca temele discutate să fie prezentate și în format scris, apoi traduse în italiană și răspândite altor credincioși autohtoni care sunt în căutarea Ortodoxiei.

În cea de-a treia zi, a fost vizitată noua mănăstire cu hramul ”Maica Domnului Floare Nevestejită” din Musadino (reg. Milano), unde s-a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, la care au participat oaspeții din Republica Moldova și obștea mănăstirii în frunte cu părintele stareț arhim. Dimitrie (Fantini).

A fost vizitat complexul monastic și s-a relatat din viața monahală din Italia. Arhimandritul Dimitrie a împărtășit din experiența sa sacerdotală de 35 de ani și a invitat oaspeții să viziteze parohiile administrate din or. Milano.

Seara duhovnicească s-a desfășurat în orașul Padova, fiiind invitați enoriașii parohiei ”Nașterea Maicii Domnului”, condusă de protoiereul Vasile Șestovschi.

Tema zilei a fost familia creștină raportată la Biserică și la realitățile în care trăim. Au urmat întrebări și răspunsuri, apoi un concert de suflet prezentat de corul ASCO.

Părintele-paroh a propus ca aceste întruniri să fie organizate anual și să presupună conferințe atât cu slujitorii, cât și cu credincioșii din întreaga Italie.

În cea de-a patra zi a Săptămânii diasporei ortodoxe a RM în Italia au fost vizitate orașele Pistoia și Rovereto din nordul Italiei.

În dimineața zilei, a fost oficiată Sf. Liturghie în parohia ”Nașterea Maicii Domnului”, condusă de către preotul-paroh egum. Andrei Wade.

În timpul slujbei s-au înălțat sfinte rugăciuni pentru cei care au realizat acest pelerinaj către parhoiile din Italia și întru desfășurarea acestor activități cu caracter misionar-pastoral.

A urmat slujba parastasului și o agapă creștină.

Oaspeții au vizitat orașul și principalele sfințenii din urbă.

În seara zilei, s-a poposit în parohia ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, preot-paroh Ion Grebănosu, unde a fost oficiat un Te-Deum de sănătate și pace pentru victimele din conflictul armat din Ucraina. A urmat discuție la tema : ”Sfintele Taine în viața creștinului”, prezentată de către prot. Octavian Moșin, după care a urmat lansarea cărții ”De la suflet la suflet”.

Evenimentul sa încheiat cu un concert de cântare bisericească prezentat de grupul coral „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Arhiva Video

Arhiva

Înscris în


Resurse


free counters